Prof. Dr. Selahaddin Yıldırım
1952 yılında Erzurum ili Narman ilçesi Çamlıyayla köyünde dünyaya geldi. Memleketinde hıfzını ikmal ettikten sonra Erzurum’da birkaç yıl medrese eğitimi aldı. 1968 yılında Bolu Gerede İmam-Hatip Okuluna kaydoldu. 1975 yılında Bursa İmam-Hatip Okulunu bitirdi. Aynı yıl İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne kayıt oldu. 1980 yılında buradan mezun oldu. Bu esnada diyanet teşkilatında imam-hatip olarak çalışmaya başladı. Bu kurumdaki hizmeti 18 yılı imam, 8 yılı ise vaiz olmak üzere toplamda 26 yıl sürdü.
Prof. Dr. Cihan Okuyucu
1959 yılında Hendek/Adapazarı’nda dünyaya geldim. İlk-Orta ve Lise tahsilimi burada tamamladım. Üniversite tahsilimi 1976-80 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde ikmal ettim. Mezuniyeti takiben Süleymaniye Kütüphanesi’nde elyazması uzmanı olarak göreve başladım ve bu kuruluşta Türkiye Yazmaları Toplu Kataloğu (TÜYATOK) bünyesinde çalıştım. Bu arada İst. Üniv.de “Cinani, Hayatı ,Eserleri ve Divanı’nın Tenkitli Metni “ ünvanlı doktora çalışmamı 1985 yılında tamamladım. 1986 yılında Süleymaniye Kütüphanesi’nden naklen Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yardımcı Doçent olarak akademik hayata başladım. Burada 1990 yılında Doçent, Nisan 1996 tarihinde de Profesörlüğe yükseltildim.
1998 yılında Fatih Üniversitesine geçtim ve 2008 yılına kadar Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevini yürüttüm. 2009-2013 yılları arasında Yıldız Teknik Üniv. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde çalıştıktan sonra emekli oldum. Fakülte yahut Devlet destekleriyle 1987 yılında Paris Bibliotheque Natıonale’de,
1996 yılında Başkırt Devlet Üniversitesinde,1997-98 yıllarında Tunusta, 2008 yılında Bakü’de dönemlik araştırmalarda bulundum. Ayrıca son yıllarda bir çok yabancı ülkede Mevlana hakkında konferanslar verdim, radyo ve TV’de seri proğramlar yaptım. Bazıları pöpüler olmak üzere 20 kadar yayınlanmış kitabım bulunmaktadır.Bunlardan “Göz Gördü Kalem Yazdı” isimli gezi kitabım Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2006 yılı en iyi gezi kitabı ödülünü kazanmıştır. Yabancı dilim Fransızcadır. Ayrıca iyi derecede Farsça ile orta derecede Arapça ve İngilizce biliyorum. Evli ve beş çocuk babasıyım.
Prof. Dr. Mehmet Sadi Çögenli
11 Temmuz 1947 Cuma günü Erzurum’da dünyaya geldi. Kur’an okumayı babasından öğrendi. Caferiye Kur’an Kursu’nda Hafız Mehmet Gürgür Hoca’nın tashih-i huruf derslerine katıldı ve Nisan 1964’te bitirme diploması aldı. Haziran 1964’te dışarıdan imtihanlara girerek ilkokul diploması aldı. Bu yıllarda kısa bir süre Osman Demirci Hoca’nın okuttuğu Arapça derslerine katıldı. Sonra Mehmet Tavlaşoğlu Hoca’nın medrese sistemine göre okuttuğu derslere uzun bir süre -üniversiteden mezun oluncaya kadar- devam etti. Bu esnada Erzurum Çat kazası eski müftülerinden Hacı Halis Emek ve Erzurum eski müftülerinden Halil Efendi Medresesi müderrislerinden Sakıp Danışman Hoca’ların okuttuğu derslere devam etti. Ayrıca bu dönemde Hacı Lütfü Kumbasar’dan da özel olarak Farsça ve divan edebiyatı dersleri aldı. Aralık 1967 yılında fahri vaizlik imtihanına girdi ve altı yıl Ramazan ayında Erzurum’un muhtelif camilerinde vaazlar verdi. Diyanet İşleri Başkanlığının 1969 yılında açmış olduğu Kur’ân-ı Kerîm İhtisas Kursu’nu bitirerek Mısır Tariki’nden ”Aşere” diploması aldı. 1 Temmuz 1971 yılında Akşam Ortaokulunu, 2 Temmuz 1975 yılında da Erzurum Akşam Lisesini bitirdi. Lise yıllarında Erzurum eski müftülerinden Osman Bektaş Hoca’dan özel olarak okudu ve 1976 yılında bu zattan medrese geleneğine göre ”İcazetnâme” aldı. 1975 yılında girdiği Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Dilleri ve Edebiyatları Bölümünden1979 yılında mezun oldu. Lise ve fakültede okuduğu yıllarda Atatürk Üniversitesi Kütüphanesinin “Seyfettin Özege” bölümünde çalışarak kataloğunun hazırlanmasına katkıda bulundu. 1980-1981 yıllarında Askerlik görevini İstanbul’da Kurtarma ve Sualtı Komutanlığında Arapça mütercimi olarak yaptı. 9 Eylül 1983 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümüne okutman olarak atandı. 28 Ekim 1986 yılında Arap Dili ve Edebiyatı Doktoru; 23 Ekim 1989 yılında Arap Dili ve Edebiyatı Doçenti, 16 Aralık 1994 yılında da Arap Dili ve Edebiyatı anabilim dalında Profesörlük unvanını aldı. 1994-1995 eğitim öğretim yılında Kazakistan’ın Türkistan şehrinde kurulan ”Uluslararası Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi”nde Öğretim Üyeliği yaptı. Bu ülkedeki çalışmalarından dolayı da Kazakistan Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi. 2013-2015 yıllarında Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcılığında bulundu. 2016 yılının ocak ayında emekli oldu. Yüzden fazla basılmış eseri bulunmaktadır.
Evli ve dört çocuk babasıdır.
Dr. Abdullah Yıldırım
1980 yılında İstanbul’da doğdu. Kadıköy İmam Hatip Lisesi (2000) ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden (2004) mezun oldu. Lise ve üniversite yıllarında, örgün eğitim dışında, İlim ve İrşad ile Aziz Mahmud Hüdayi vakıflarında Arapça ve İslami ilimler alanlarında düzenli ders halkalarına katıldı. Ayrıca bazı kurumlarda İslam düşüncesinin muhtelif yönlerini konu edinen seminer ve metin okuma guruplarına iştirak etti. Marmara Üniversitesi’nde Arap Dili ve Belâgati Bilim Dalında 2007 yılında “Vaz ilmi ve Unkûdü’z-zevâhir / Ali Kuşçu (İnceleme-Değerlendirme)” başlıklı teziyle Yüksek Lisans, 2020 yılında ise “Sekkâkî’de Belâgat Tasavvuru” başlıklı teziyle Doktora programını tamamladı. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları (Arap Dili ve Edebiyatı) Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktadır.
Dr. Nihat Özdemir
1974’te Konya Ereğli’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ereğli’de tamamladı. 10 yıla yakın bir süre Konya ve Malatya’da klasik medrese eğitimi gördü ve icâzet aldı. Mısır’da el-Ezher Üniversitesi İslam Hukuku bölümünden mezun oldu (1998). Mezuniyetin akabinde İlmi çalışmalarda bulunmak üzere Riyad’a gitti. Burada ikâmet ettiği 4 yıl boyunca seçkin âlimlerin ders halkalarına katıldı, ayrıca bazı dersler verdi. Daha sonra İstanbul’a döndü (2002). Kendi kurduğu medresede Nûrül-envâr, Pezdevî, Damat, Suyûtî ve Molla Cami gibi metinler başta olmak üzere 20 yıla yakın süreyle çeşitli dersler verdi. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nde “Ebû İshak eş-Şîrâzî’nin el-Lüma‘ Adlı Eserinde Hanefilere Nispet Ettiği Görüşlerin Tahlili” başlıklı Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde “Zâhirür-rivâye’de Geçen Usul Konuları” başlıklı teziyle Doktor ünvanını aldı. 2020 yılından itibaren ilmi araştırma ve klasik medrese eğitimi faaliyetlerini Dârülhadis bünyesinde sürdürmektedir. UMAD yönetim kurulu üyesidir.
Dr. Mustafa Köseoğlu
1978 yılında Elbistan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladı. 1996-2000 yılları arasında Sudan Uluslararası Afrika Üniversitesi’nde İlahiyat ve İslâmî ilimler eğitimi aldı. 2005 yılında Suriye’ye gitti. Şam’da 3 yıl boyunca muhtelif ilim meclislerine ve düzenli ders halkalarına devam etti. 2008 yılında Türkiye’ye döndü. 5 yıl süreyle İlmi Araştırmalar Merkezinde (İLAM) öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu dönemde Akâid-i Tahâviyye şerhleri, Kaside-i Emâlî şerhi, Nesefî akâidi, el-İhtiyâr, Lübâb, Nûru’l-izâh, Riyâzü’s-sâlihîn gibi metinler okuttu. 2009 yılında Birleşik Arap Emirlikleri Şârika’da ilmi ders halklarına katıldı ve icâzetler aldı. Aynı yıllarda Türkiye’de Mehmet Emin Saraç ve Hüsnü Geçer hocalardan çeşitli dersler okudu ve icâzet aldı. FSM Vakıf Üniversitesi’nde “Ebû Hayyân’ın el-Bahrü’l-Muhît Adlı Eserinin Beyân İlmi Açısından Tahlili” teziyle Yüksek Lisansını tamamladı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde “Din İşleri Yüksek Kurulu Kararlarının Fetva Usûlü ve Fetvada Değişim Açısından Analizi” başlıklı teziyle Doktor ünvanını aldı. İlmi faaliyetlerini 2020 yılında katıldığı Dârülhadis bünyesinde sürdürmektedir.
Muhammed Talha Sekman
1993 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra medrese hayatına başladı. Yaklaşık 7 yıl boyunca medresede İslami ilimler ve Arapça dersleri almaya devam etti. Bu süre zarfında Arapça pratiğini geliştirmek amacı ile 2 defa Mısır’a seyahat etti. Medrese hayatından sonra bazı vakıf ve derneklerin bünyesinde öğrenci yetiştirme ve eğitim faaliyetlerine devam etti. Şuan da ise hayatına Üsküdar Çamlıcalı Mehmet Efendi tekkesinde Dârül-Hadis Derneği bünyesinde araştırmacı olarak devam etmektedir.
Harun DUMAN
1993 yılında İstanbul Üsküdar’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğretimini Üsküdar’da tamamlayıp ardından Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi (Web Tasarım) ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden (Halkla İlişkiler ve Reklamcılık) mezun oldu. Hem ajans hem marka tarafında sektörde yaklaşık 10 yıldır tasarım ve reklam danışmanlığı yaptı. Halen Grafik Tasarım, Reklam Planlama ve Reklam Fotoğrafçılığı konularında dijital mecralarda birçok markaya freelancer olarak hizmet vermektedir.